ساختار باسکول کفی و ترازو دقیقا شبیه هم هستند و هر دو برای سنجش وزن به کار گرفته می شوند اما این دو محصول، یک تفاوت عمده با یکدیگر دارند. از ترازو معمولا برای وزن کشی های کم و سبک استفاده می شود و از دقت بالاتری برخوردار است؛ این در حالی است که انواع باسکول کفی، بیشتر برای وزن کشی های زیاد و سنگین مورد استفاده قرار می گیرند و در مقایسه با ترازوها، دقت کمتر و پایین تری دارند. در این مقاله، به معرفی باسکول کفی خواهیم پرداخت.
ظرفیت توزین باسکول کفی و انواع ترازو صنعتی
معمولا باسکولت و یا ترازو های صنعتی کوچک صنعتی، در ظرفیت های وزنی ۵۰ کیلوگرم تا ۵۰۰ کیلوگرم تولید و به بازار عرضه می شوند؛ این در حالی است که ظرفیت ترازوها معمولا، در محدوده های ۳۰، ۵۰ ، ۱۰۰، ۱۵۰، ۳۰۰ و ۵۰۰ کیلوگرم تعریف می شود. در مورد انواع باسکول کفی نیز ، ظرفیت توزین معمولا بین ۱ تا ۵ تن است.
در گذشته، از ترازوهای غیر دیجیتال و شاغولی برای توزین کالا استفاده می شد. این ترازوها دارای یک عدد شاهین بودند که شاخص وزن را نمایش می داد. امروزه این ترازوها کاربرد خاصی ندارد و به جای آنها، بیشتر از باسکول و ترازو های دیجیتال که مناسب تر، جدیدتر و با امکانات بیشتری هستند، استفاده می شود.
بخش های تشکیل دهنده باسکولت، ترازو و باسکول کفی
انواع باسکول ها و تجهیزات توزین معمولا از بخش های مختلفی شامل بدنه، نمایشگر و سنسور وزن یا همان لودسل تشکیل می شوند. علاوه بر این بخش ها، تفاوت هایی نیز در قسمت طراحی این محصولات و به تناسب کارایی آنها وجود دارد؛ به طور مثال، انواع باسکول کفی که در واقع نوعی از ترازوهای بزرگ هستند، معمولا با ۴ پایه ثابت و یا با یک پایه چرخدار میدانی (لودسل) عرضه می شوند که در این نوع، به دلیل وجود تنها یک لودسل در ساختار باسکول و امکان کاهش دقت توزین، بهتر است که عملیات توزین با آن در وضعیتی انجام شود که باسکول ثابت باشد.
مشخصات یک باسکول کفی خوب
بک باسکول کفی ایده آل و باکیفیت، ویژگی های متعددی دارد که لازم است پیش از انتخاب و خرید هر مدل از آن، به این ویژگی ها توجه کافی داشته باشید. این ویژگی ها عبارتند از:
ابعاد مناسب
معمولا ابعاد کاربردی باسکول کفی برای بخش های مختلف صنعت به شکل ۱۰۰*۱۰۰ یا ۱۲۰*۱۲۰ یا ۱۵۰* ۱۵۰ و یا ۱۰۰*۲۰۰ (ساخت سفارشی) است که به تناسب شرایط کسب و کار خودتان، می بایست سایز مناسبی از این محصول را تهیه کنید.
جنس بدنه کفی باسکول
صفحه باسکول کفی معمولا به دو شکل تمام استیل و صیقلی با قابلیت شستشو و یا صفحه فولادی آجدار با رنگ کوره ای ضد خش تولید می شود.
نمایشگر
نمایشگر وزن یا نمایشگر لودسل در باسکول کفی، قطعه ای است که داده ها و اطلاعات مربوط به وزن محموله را از لودسل ها دریافت کرده و آن را به شکل “وزن” کالا به شما نمایش می دهد.
دکمههای روی نمایشگر علاوه بر انجام تنظیمات و قرار دادن در حالت های POND، دامکش و…، امکان انجام فرامین مختلفی نظیر Start، Stop، ZERO پاره سنگ، قطعه شماری کالا و… را نیز دارند.
مهمترین معیار برای تعیین کیفیت نمایشگرهای محصولات توزین در دنیا، داشتن گواهی استاندارد بین المللی OIML است؛ این استاندارد در سراسر جهان به عنوان مهمترین ملاک برای تضمین کیفیت و دقت در سیستم های توزین شناخته می شود.
جانکشن باکس
جانکشن باکس قطعه ای است که در تمام باسکول هایی که بیش از یک لودسل دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. در یک باسکول کفی، باسکولت یا هر نوع وسیله توزین دیگر، تمامی کابل های لودسل های باسکول وارد جانکشن باکس شده و تنها یک کابل برای اتصال به نمایشگر از آن خارج می شود. مهمترین وظیفه جانکشن باکس، یکنواخت کردن وزن بر روی کفه باسکول است.
در صورتی که وزن کالا بر روی کفه به شکل مناسبی نمایش داده نشود، می توان با استفاده از قابلیت تنظیم جانکشن باکس، وزن قسمت های مختلف کفه را تنظیم کرده تا خروجی نهایی، وزنی یکنواخت و استاندارد باشد.
لودسل
لودسلها نوعی سنسور الکتریکی یا مبدل (ترانسدیوسر) هستند که برای سنجش وزن یا نیرو بکار می روند. این قطعه نیرو و فشار را به سیگنال های الکتریکی استاندارد تبدیل می کند و امکان تحمل نیروی وارده به شکل تنش های فشاری ،کششی، پیچشی و خمشی را دارد. در انواع باسکول هایی با کفی ثابت و ظرفیت ۳ تن، معمولا از ۴ لودسل ۱ تنی و در باسکول هایی با ظرفیت ۵ و ۷ تن، از ۴ لودسل ۲ تنی استفاده می شود.
پرینتر
در برخی از نمایشگر ها، امکان دریافت خروجی مشخصات وزنی کالا در قالب پرینت حرارتی وجود دارد.
انواع باسکول های کفی
باسکول های صنعتی کفی، معمولا به دو شکل ابعاد بزرگ و ثابت (جاده ای) یا ابعاد کوچک (تا ظرفیت ۵ تن) تولید می شود. استفاده از هر یک از این دو نوع، به شرایط کسب و کار هدف و ظرفیت توزین روزانه آن بستگی دارد.
کاربرد باسکول کفی
انواع مدل ها و ظرفیت های مختلف باسکول کفی، معمولا در بسیاری از صنایع کوچک و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه، به برخی از مهمترین مشتریان دائمی این محصولات اشاره شده است:
- مراکز عرضه آهن آلات
- کشتارگاه های دام و طیور
- انواع کارخانجات صنعتی
- مراکز جمع آوری ضایعات فلزی، پلاستیک و…
- سردخانه ها
- بنکداری ها
- مراکز عرضه مصالح ساختمانی
- انبارهای بزرگ مواد غذایی و پروتئینی
- میادین میوه و تره بار
- توزیع کننده های عمده مواد غذایی و پروتئینی
با توجه به نوع فعالیت مراکز صنعتی، انواع باسکول کفی در اندازه ها و قابلیت های متفاوت (استیل ،فولادی آجدار و ساده) ارائه می گردد و انتخاب نوع کفی مناسب برای هر کسب و کار، معمولا نیاز به بررسی و مشورت با افراد متخصص در این زمینه دارد.
پرطرفدارترین نمونه های باسکول کفی موجود در بازار (با نام تجاری دارا الکترونیک)، در اندازه هایی به شرح زیر و با طرح های گوناگون و قیمت رقابتی در نمایندگی ها یا به شکل فروش مستقیم عرضه می شوند:
- ۱۵۰۰ کیلویی با ابعاد ۱۰۰*۱۰۰
- ۲۰۰۰ کیلویی با ابعاد ۱۲۰*۱۲۰
- ۳۰۰۰ کیلویی با ابعاد ۱۵۰*۱۵۰
- ۵۰۰۰ کیلویی با ابعاد ۱۵۰*۱۵۰
کفی و باسکولهای فوق به دلیل داشتن بدنه بسیار مقاوم و رنگ کوره ای ضد خشی که دارند، از استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند. علاوه بر این مزیت، این باسکول ها دارای صفحه نمایش دیجیتال و نمایشگر بسیار حرفه ای با دو نوع LCD و LED هستند و همچنین، قابلیت اتصال به کامپیوتر و امکان استفاده از نرم افزار کاربردی و اختصاصی برای عملیات حسابداری را نیز دارند.
خرید باسکول کفی
انتخاب باسکول کفی صنعتی متناسب با نیاز مشتری، کار نسبتا مشکلی است و بهتر است که پیش از خرید، از مشاوره تخصصی کارشناسان این حوزه استفاده کنید. در صورتی که به هر علت، امکان استفاده از نظرات تخصصی در زمینه خرید باسکول کفی را ندارد، در نظر داشتن موارد زیر در هنگام خرید این محصول، می تواند کمک کننده باشد:
- اولین و مهمترین بخش یک باسکول کفی، میزان ضخامت صفحه باسکول و همچنین کیفیت پروفیل ها و جوشکاری است که در کفی ها بکار گرفته شده است. در جوشکاری نامرغوب، جوش ها کیفیت خوبی ندارند و حتی در برخی موارد، پاچش جوشها بر روی دقت و صحت عملکرد لودسل نیز اثر گذاشته است.
- وزن سازه باسکول، نمایانگر استحکام و کیفیت کار است؛ هر چه وزن آن سبک تر باشد، به این معنی است که از ورق ها و پروفیل های غیر استانداردی در تولید آن استفاده شده است.
- پلمپ استاندارد بخش های الکترونیک و مکانیکی باسکول، نمایانگر اصالت، کیفیت، مسئولیت پذیری و تعهد خدمات شرکت سازنده است.
- داشتن گواهی OIML برای یک باسکول کفی، بیانگر قبولی این محصول در تست ها و آزمایشات مرتبط با دقت توزین است.
- نام برند و کشور سازنده لودسل، نمایشگر و جانکشن باکس، یکی از مهمترین مواردی است که کیفیت و اصالت باسکول کفی را تعیین می کند.
قیمت باسکول کفی
معمولا قیمت نهایی باسکول کفی، به بهای تمام شده، برند تولید کننده باسکول، شرایط گارانتی و خدمات پس از فروش آن و قیمت رقابتی بازار بستگی دارد. علاوه بر این، مشخصات باسکول و ظرفیت توزین آن نیز، یکی دیگر از مواردی است که در قیمت باسکول های کفی تاثیر دارد.
مشخصات باسکول کفی دارا الکترونیک
- قابلیت اتصال به اندیکاتور بی سیم
- قابلیت تنظیم نمایش ساعت و تاریخ
- دارای نمایشگر با امکان شارژ و فعالیت با باتری و جریان مستقیم برق
- قابلیت قطعه شمار
- امکان اتصال باسکول به نمايشگر دوم به صورت بی سیم
- قابلیت استفاده در مود دامکش
- امکان سنجش وزن محموله در مود POND
- قابلیت اتصال باسکول به کامپیوتر با استفاده از خروجی RS232
- دارای مقاومت بالا در محیط های مرطوب (در نوع دارای کفی استیل ضد زنگ)
- دقت بالا در توزین و امکان تکرار پذیری در دقت
- مقاومت بالا در محیط های دارای گرد و غبار
- دارای پارسنگ جهت محاسبه وزن خالص کالای مورد نظر
- دارای نمایشگر LCD و LED
- امکان جابجایی اندیکاتور (نمایشگر)